Nie každý vie, ako správne skladovať kávu. Je pravdepodobné, že aj ty nové balenie kávy po otvorení jednoducho zroluješ a čo v ňom zostalo uložíš do skrinky. Našiel si sa v tom? Ak áno, tento článok je práve pre teba.
Väčšina z nás sa zameriava na kúpu toho najlepšieho mlynčeka, kávovaru alebo iného príslušenstvá na prípravu kávy. Popri tom však nevenujeme pozornosť skladovaniu tohto „hnedého zrnkového zlata“. Veď práve skladovanie mu pomáha udržať svoju vôňu a chuť čo najdlhšie.
Skladovanie čerstvej zrnkovej kávy vo vzduchotesnej nádobe od prvého dňa po otvorení je nevyhnutnosťou. Rozdiel v chuti a vône si všimnete až vtedy, keď začnete používať správnu nádobu na skladovanie kávy, ktorá udrží jej čerstvosť čo najdlhšie.
Bohatú a výraznú chuť kávy môžeme stratiť nájme po vystavení „živlom“ ako sú svetlo, vzduch a vlhkosť. V ďalších článkoch si opíšeme, ako presne vplývajú na kávu.
Pamätajte, že čerstvá káva je základom každej skvelej šálky kávy.
Každá káva raz umrie.
Pravdou je, že každá káva, či už zrnková, mletá alebo instantná sa raz pokazí.
Tomuto sa nedá vyhnúť, ale viete spraviť niečo navyše, aby práve tá vaša zostala čerstvá čo najdlhšie.
Veľkú úlohu v dĺžke čerstvosti zohráva aj to, ako bola pražená a následne skladovaná. Káva je v podstate plodom rastliny. Je teda pochopiteľné, že rastlinný plod sa v určitom bode rozloží. Tento proces nastáva rozkladom zlúčenín ako sú lipidy, sacharidy a aminokyseliny. Popri tom tieto zlúčeniny zmenia kvalitu chuťového profilu kávových zŕn. Tomuto procesu sa jednoducho nedá vyhnúť.
Ako dlho teda vydrží kávové zrnko ? Kávové zrná začnú vylučovať oxid uhličitý už hneď po upražení. Chemikálie vo vnútri kávových zŕn sa začnú transformovať a s každým ďalším dňom sa bunková štruktúra zŕn rozpadáva, čo spôsobí, že horká chuť bude výraznejšia.
Na obaloch vždy nájdete dátum upraženia kávy, ktorý tam píšu pražiari.
Spotreba kávy je cca 12 mesiacov po upražení. Aby káva bola čerstvá v balení čo najdlhšie, tak sa pražiari snažia z vrecka odstrániť akýkoľvek kyslík. Potom sa vrecká poriadne uzatvoria, aby sa čerstvosť udržala čo najdlhšie. Z tohto dôvodu je lepším ukazovateľom čerstvosti dátum praženia ako dátum spotreby.
Po kedy je káva zabalená, je aj ako tak chránená pred vonkajšími vplyvmi. Hodiny jej začnú tikať po otvorení obalu, kedy je vystavovaná vlhkosti, kyslíku a dokonca aj slnečnému žiareniu, vďaka čomu sa káva rýchlejšie pokazí. Nesprávnym skladovaním tento proces ešte urýchlime. Najlepšie miesto pre kávu je v tme a chládku, ale len to nestačí.
O ďalších faktoroch, ktoré ovplyvňujú starnutie kávy si povieme v ďalšom článku, na ktorý sa môžeš tešiť už čoskoro.
Ponuku našich dóz na uskladnenie kávy si môžeš pozrieť tu.